Ziua 1-1 PREDEAL

Toate bagajele aşteaptă, parcă mult mai nerăbdătoare decât noi, o săptămână de vis la munte. Ceasul deşteptător sună şi el mai vesel. Evident, se gândeşte că în următoarele zile nu-şi va consuma energia şi nici nu va mai fi înjurat şi anulat din 5 în 5 minute. După câteva întinderi de coloană şi frecări de ochi, începe busculada şi coada la baie. Apoi, de ici-colo se aud şi strigăte: Unde am pus încărcătorul?, Unde îmi sunt ochelarii? ş.a. Ca în filme, atunci când unul se uită la ces şi ţipă panicat: mai avem 20 minute, toţi se opresc şi imediat începe adevărata debandadă. Într-un final, ne mobilizăm exemplar.

      7:45 aşteptăm, aparent relaxaţi, pe peronul gării Ploieşti Vest. Cu două săptămâni înainte, am decis, în unanimitate, că vom renunţa la trnurile regio pentru cele interregio. Asta incluzând un plus de confort, dar nesimţirea unora este mare. Trecând peste acest neplăcut incident, în urma cărora a trebuit să ocupăm alte locuri, purcedem spre Predeal.

       Uraa!

      Se pare că nu am început bine pentru că, nici vremea nu ţine cu noi. Soarele se dovedeşte a fi şi zgârcit şi somnoros. Norii, în schimb, sunt activi de cel puţin o săptămână. Mă întreb care este reţeta energiei lor.

      …şi iată şi ploaia, punând monopol pe lume. Cu ea şiroind pe geam, ajungem la Câmpina.

 

 

      Firele de iarbă ale stadionului îmbrăţişează picăturile reci şi dese. Poate acest lucru îl căuta ploaia, îmbrăţişarea caldă a naturii. Nu ştiu ceilalţi ce gândesc, dar eu, am scăpat câteva „laude” printre dinţi.

      UU-UU, trenul se pune în mişcare. Începem să urcăm şi urechile se înfundă. Nu-i nimic, înghiţiţi în sec cât mai des 🙂 Hai că merge! Toate ca toate, dar căscatul este de la ureche la ureche. Peisajul ne interzice să aţipim. Blasfemie ar striga. Şi, şi… munţii apar la orizont.

 

      8:20 Soarele dă semnale din nori. Oare ar fi bine să ne ridicăm şi să facem incantaţii în mijlocul vagonului? Nu pare o idee rea sau proastă. Cu toate uralele noastre, ne salută şi dispare, adormind pe vata  înnegurată.

      Am trecut de Valea Largă şi mai rămân 30 de minute  până la Predeal. Verde verde şi tot mai mult verde.

       Comorile străvechi, ca fabrica Mefin, ne zâmbeşte hâd, arătându-ne dinţii ruginiţi şi o o siluetă scorojită.

      Sinaia, bună! Dacă închid ochii, o fracţiune de secundă, mă văd  pe peronul gării regale.

      Nu mai puţin de trei gări a avut Sinaia pe parcursul istoriei; şi, foarte interesant, părţi ale celor trei ansambluri – dacă nu clădirile cu totul – s-au păstrat până în zilele noastre. Iată: prima clădire de călători a staţiei Sinaia a fost inaugurată în 1879 şi includea, printre altele, un salon de primire pentru (pe-atunci) Principele Carol, salon extins în 1886. În 1911, aproape întreg ansamblul a fost demolat şi pe locul său s-a ridicat actuala clădire a gării, deschisă călătorilor. Din gara anului 1879 a rămas însă în picioare salonul regal, ca o clădire separată, ce găzduieşte astăzi o colecţie unicat de machete şi însemne feroviare. În intervalul 1938-1940 are loc un nou moment important în istoria oraşului de munte: s-a construit şi gara regală a lui Carol al II-lea. Un pont: venind cu trenul de la Bucureşti, călătorul vede mai întâi gara lui Carol al II-lea, cea mai nouă dintre construcţii. La peron, trenul opreşte în faţa corpului central, construit în 1911. Iar lângă el, în dreptul locomotivei cu aburi, e fostul salon regal al lui Carol I, parte a ansamblului ridicat în 1879.

      Naşul fluieră plecarea. O Românie minunată. Pe dreapta verde şi pe stânga alb. Un contrast magic. Două lumi total diferite, despărţite de şinele de tren.

      Părăsim şi Buşteni, anunţându-ne sosirea la Vila Coroona din Predeal.  Nu mai ţin minte a câta cazare este aici, dar o simţim de fiecare dată ca fiind prima. Poposim şi la Azuga când mama strigă: De aici,  blocurile astea, am luat pastramă. Hohote de râs şi voie bună pentru încă o porţiune de drum..

      Şeful de trib strigă pregătirea. 5 minute până la Predeal şi soarele nu vrea să iasă.

      Atenţiune, peron pe partea… habar nu avem.

      EUREKA…

   Suntem la Predeal.

SUN IS UP

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s