Parfumul – Patrick Süskind

Titlu: Parfumul
Autor: Patrick Suskind
Pagini: 254
Anul publicării: 2006, prima publicare 1985

Descriere: „Iti poti inchipui, cititorule, o lume formata numai din parfumuri, duhori, miresme? Iti poti inchipui un om care nu cunoaste viata decat mirosind-o? ti-ai dat seama ca vechiul si noul se pot distinge prin miros, ca orice cuta a trupului tau e un receptacul de miresme si ca totul in lume are o amprenta olfactiva? stii ca fiecare om este un parfum inconfundabil, ca parfumul tau te poate face anonim sau irezistibil?
A fost odata un barbat care a descoperit in distileria trupului sau un parfum trecator pe care voia sa-l stapaneasca pentru totdeauna: parfumul de tanara femeie.
Observatia criticului: Cadrul este Franta de secol XVIII. Cartea poarta insa unul dintre semnele de recunoastere a capodoperei: iti schimba imaginea asupra lumii de azi. O imbogateste.”

Atât de mult mi-a tremurat mână să dau 5 stele…
4 stele pentru că au fost scene care mi-au produs un dezgust total, de mirosuri și parfumuri „delicate”.
De exemplu:
Străzile trăsneau a gunoi şi bălegar, cărţile dosnice a urină, casele scărilor a lemn putrezit şi murdărie de şobolan, bucătăriile a varză stricată şi seu; încăperile nearisite duhneau a praf mucegăit, dormitoarele a cearşeafuri unsuroase, a paturi de puf umed şi a mirozna înţepător-dulceagă din oalele de noapte.
Jean-Baptiste Granouille este, încă de când îl naște mama sa, un monstru, fără sentimente și, surprinzător, fără miros. Acest personaj este printre preferații mei tocmai pentru faptul că el nu are sentimente, nu percepe emoții. De ce? Pentru că ele nu au miros. Dragostea nu miroase a trandafir, fericirea nu-i scaldă plămânii cu praful ei de vanilie.
Amărăciunea durerii și duhoarea tristeții nu le simte, cu toate că viața lui este un dezastru total. Abia născut, schimbă mai multe doici și chiar preotul își dă seama că ceva necurat sălășluiește în micul Granouille: să dispară pe loc… „dracul” ăsta, ar fi vrut să spună.
În ciuda aspectului contestabil, am adorat acest personaj. Luptă să trăiască cu fiecare strop de putere (ca în momentul în care, în casa lui parfumeur Baldini doctorul îl dă ca mort, dar, în câteva zile, se recuperează miraculos când bătrânul îi spune că există mai multe metode de a crea parfumuri), deoarece el are o gamă atât de bogată de mirosuri în mintea lui sau, mă rog, în nasul lui.
Este o carte care trebuie citită și cred că îl veți îndrăgi pe acest Jean-Baptiste.

Propoziția perfectă pentru a descrie această carte: „deeply, lushly, delightfully sinister.” (Christy Lemire, Associated Press)

4-stele

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s