1. După cinci ani

Pe străzile oraşului El Fuerte se plimbă semeaţă o ceaţă groasă şi înecăcioasă. Mantia ei paralizează orice mişcare precum o pânză de păianjen flămândă.
Poliţia Federală din Sinaloa împreună cu O.N.A. au capturat, în cursul acestei dimineţi, doi bărbaţi ce transportau mai bine de cincizeci de milioane de dolari. Se presupune că banii confiscaţi aparţin lui Gabriel Moreno Cruz, fiul traficantului Marlon Moreno, fostul lider al cartelului Juarez. Bătălia împotriva traficanţilor de droguri, implicit al cartelurilor, include şi persecuţia reţelelor de spălare de bani, care le oferă sprijin. Despre toate acestea ne vorbeşte directorul O.N.A., Enrique Blanco.
Televizorul mergea la volum maxim în casa lui Carlos Diaz care, spre deosebire de ceilalţi locuitori ai oraşului, nu acorda atenţie ştirilor de maximă importanţă naţională. În dezordinea casei sale, stătea lungit pe canapea, cu picioarele pe o măsuţă plină de cutii de bere şi ambalaje de pizza, răsfoind plictisit un ziar.
Lucrăm de mai mulţi ani la combaterea reţelelor de traficanţi şi a organizaţiilor ce se ocupă cu spălarea banilor…
Carlos se ridică agale auzind vocea bine-cunoscutului director Blanco şi, totodată, bunului său prieten, cu care lucrase de când ieşiseră de pe băncile Academiei de Poliţie.
Motivul terminării letargiei sale era prezenţa menajerei, care stătea cu urechile ciulite, în timp ce aduna şosetele împrăştiate prin toată casa.
Operaţiunea de astăzi a fost un adevărat succes în lupta împotriva cartelurilor. Vreau să felicit toţi agenţii care au luat parte la această misiune. De asemenea, vreau să trimit un mesaj drastic tuturor. Dacă vor veni aici, în El Fuerte…
Carlos ia telecomanda şi scade considerabil volumul, în timp ce Marta, bătrâna menajeră, reduce distanţa dintre ea şi sursa hipnozei sale. Apoi, cu mâinile în şold, i se adresează pe un ton răguşit:
– Domnule Carlos?!
– Aha! Răspundee acela în drumul său spre bucătăria hanului.
Urmărindu-l cu privirea, femeia întreabă contrariată de ceea ce tocmai auzise la televizor:
– Cum vine treaba asta cu spălatul banilor? Cumva ăia iau banii şi îi bagă în maşina de spălat?
– Nu, doamnă! Carlos se amuză teribil în timp ce cotrobăie prin frigider. Lucrul ăsta cu spălatul banilor este mult mai complicat decât traficul cu droguri sau arme.
În mica pauză ivită, se auzi laptele turnat în pahar de Carlos, cu mare lentoare. Aruncă peste masă, spre Marta, priviri ghiduşe pe sub gene. Se amuza când o vedea cum încearcă să numere pe degete banii confiscaţi în operaţiune. În final, când se dă bătută, aruncă noi întrebări:
– Cum aşa? De ce nu-i cheltuie? Nu se zice că sunt bani cash şi sunt pentru a-i cheltui, opină bătrâna, începând să strângă teancul de farfurii din faţa lui Carlos.
– Tocmai aici este problema. El răspunde cu gura plină. Au atâţia bani, dar nu au pe ce să-i cheltuie. De exemplu, oamenii ca mine şi ca dumneavoastră muncesc cinstit şi plătesc Guvernului impozit. Marta-l aprobă cu mişcări lente de cap. Astfel, ei ştiu cum şi de unde scoatem banii. De unde să justifice traficanţii atâţia bani?
– Aa, am înţeles! Nu pot spune că au vândut droguri sau arme.
– Exact. Atunci ei trebuie să inventeze poveşti pentru ca Guvernul să creadă că au obţinut banii în mod legal. La asta i se spune spălare de bani.
Înainte ca Diaz să-şi termine explicaţiile, bătrâna punee mâna pe telecomandă şi dă sonorul mai tare. El continuă să zâmbească, amuzat de neştiinţa femeii, apoi continuă să soarbă laptele din pahar.
Vocea lui Enrique răsuna acum cu moliciune, făcând referire la evenimentele ce zguduiseră liniştea oraşului El Fuerte, cu ani în urmă.
Cu cinci ani în urmă, oraşul El Fuerte a rămas cu o pată neagră şi însângerată din cauza Maliciei. Datorită secţiei de Poliţie a oraşului, împreună cu cel mai bun detectiv, coleg, prieten, Carlos Diaz, am reuşit să punem capăt terorii şi morţii. Victimele nevinovate şi familiile lor îndurerate îşi pot găsi pacea. Vinovaţii au fost pedepsiţi cu închisoare sau au murit sub focul dreptăţii noastre sau a celei divine.

O.N.A. – Oficiul Naţional Antidrog

1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s