Pușculița buclucașă

Copil fiind și fără gram de educație financiară, încercam să strâng toți mărunții de prin casă în iepurașul meu maroniu. De observat că nici pe clasicul purceluș roz nu-l aveam. Cu iepurașul „strângător” n-am avut șanse de economii. Tot ce strângeam , el ronțăia. Adică îmi șoptea că la magazinul de peste drum, au adus gume Turbo. Ce vremuri!
SDB1

Revenind la ceea ce ne interesează, nu am avut profesori de educație financiară. Părinții și bunicii strângeau banii fiecare pe unde putea. Chiar și așa, puținii bani câștigați  le dădeau economii de subzistență sau deloc în unele luni.
Chiar dacă nu am avut parte de educație economică de mică, pe parcurs am încercat să fac planuri economice viabile pentru viitorul meu.
Greu la început. Chiar foarte greu. O problemă majoră a noastră, a tuturor, o reprezintă faptul că nu știm să punem bani deoparte și să ne stabilim obiective financiare concrete.
Și, înainte de a vorbi despre economii, trebuie să avem independență financiară. Dar oricât de mult ai avea, nu ține totul de valoarea veniturilor pe care le realizezi ci cât de corect ști să le împarți.
De exemplu, un lucru pe care l-am aflat de la Școala de bani este faptul că trebuie să ai un plan, iar pentru asta au fost realizate mai multe ghiduri pentru economisire responsabilă. Orice lucru se învață pe pași:
1. Întocmești declarația de avere ca să vezi absolut tot ce ai, însemnând punerea pe hârtie a tuturor lucrurilor pe care le ai, dar și pe cele datorate.
2. Ce faci când te cauți de 1 ban la casa de marcat dintr-un magazin?! Te faci roșu la față mai ceva ca racul și începi să te scotocești. Astfel spus, trebuie să știi întotdeauna de câte lichidități dispui; cash-ul. Deci, este imperios o analiză a lichidităților.
3. Să ai obiective clare, realiste de genul: să cumperi o casă, o mașină, să mergi în vacanță într-o destinație mult visată, să faci niște cursuri de limbi străine sau de orice vrei tu.
4. Strâns legat de punctul 3 este planul de „bătaie” (acțiune). Să calculezi de câți bani ai nevoie pentru cele enumerate la punctul 3 și cum să-ți crești veniturile.
5. Prin urmare, trebuie să ai un buget personal.
Decizia de a economisi se ia conștient și indiferent de cât de mult câștigi, poți să pui deoparte dacă realizezi că unele lucruri sunt excese.

Cum să faci bani?

De exemplu, de ce să cumperi de la supermarket, un kilogram de banane când tu mănânci 1-2?! Uite așa se realizează economia. Nu fii comod! Este o altă deviză a mea. Decât să merg la un restaurant – azi, mâine, hai și poimâine și tot așa – mai bine sacrific din timp și gătesc. Economii din belșug.
Încerc să mă abțin de la cheltuire pe lucruri inutile. Vai cât de greu este! Doar că mă gândesc că acel lucru, obiect nu îmi folosește la nimic sau doar pentru o scurtă perioadă de timp. Să-ți dorești ceva nu este nici pe departe un lucru rău. E omenesc, e în firea omenească. Totuși, dorește-ți lucruri care te ajută în viață, cum ar fi educația.
Păcat că această Școală de Bani nu a apărut mai demult. Astfel economiile mele ar fi fost substanțiale.

Cum a apărut această școală?

CEO-ul BCR, Sergiu Manea, spunea:
„Școala de Bani a apărut nu din dorința de a face ceva special, ci a venit din nevoia de a răspunde la întrebarea ce avem de făcut ca să avem o discuție credibilă cu publicul, indiferent că e un public fericit și vesel, care-și vede aspirațiile prinzând contur sau un public care vine lovit de viață sau de soartă și are probleme de a-și duce obligațiile la capăt.”

România are nevoie de oameni încrezători în forțele proprii, iar încrederea se obține atunci când deciziile pe care le luăm se bazează pe cunoștințe și înțelegere, mai ales când vorbim despre deciziile financiare.

Articol scris pentru proba 6 a competiției SuperBlog2018!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.