Vrem halate colorate!

De mic copil am cutreierat spitalele, încât acele halate medicale albe impregnate cu acel miros specific nu mă mai deranjau, dar mă bântuiau. Nu mă speriau atât de tare acele cât mă speriau doctorii și asistentele. Când așteptam să îmi iau porția de antibiotice, văzându-i venind pe holuri îmi provocau atacuri de panică.
Uniforma și tradiția de a purta halat alb sunt considerate de unii medici ca fiind asociate cu veștile rele. Mulți dintre medicii pediatri și cei psihiatri au renunțat la tradiționalul halat alb, pentru a nu-și nelinişti pacienții. Copiii asociază în general halatul alb cu injecțiile și durerea, motiv pentru care plâng și sunt agitați atunci când se întâlnesc cu pediatrul. Și medicii psihiatri au observat că halatul alb le produce o stare de nervozitate pacienților și mulți dintre doctorii cu această specializare au renunțat la el.
Unele studii au demonstrat că halatul de culoare albă le provoacă pacienților o stare de anxietate. Într-un articol publicat în The Journal of the American Medical Association se vorbește chiar despre o afecțiune numită hipertensiune de halat alb. Deși nu este foarte des întâlnită, această afecțiune este una reală, mai ales în rândul pacienților care se tem de mersul la medic. Există și analize care arată contrariul – faptul că oamenii se simt în siguranță în compania unui medic, totul depinzând, în definitiv, de percepția pacientului față de medicină și doctori în general.

De la halatul alb… la costumele colorate

Totuși, halatul alb are, pentru medici și pentru studenții la medicină, o dimensiune simbolică construită în ani de zile, cam 200.
Albul rămâne o culoare asociată cu puritatea, seriozitatea, poate chiar perfecțiunea. Halatul alb a devenit un simbol al profesiei medicale și a conferit oricărui purtător o dimensiune respectabilă.
Același halat a ajuns, în timp, să inspire teamă în rândul pacienților (odată ce tradiția medicului riguros și rece a fost înlocuită de orientarea empatică și “la dispoziția pacientului”) și poate de aceea în multe părți de pe glob cadrele medicale au ales să scape de clasicul halat alb și să fie substituit cu diferite modele de bluze medicale cu imprimeuri. Nu e exclus însă ca, odată cu “sacrificarea” figurii autoritare completată de halatul alb, să fii scăzut în timp și respectul pacienților pentru profesie – într-o lume care contestă autoritatea (inclusiv cea a experților în științe medicale) medicul nu mai inspira încredere, nu mai este considerat atât de pur și fără pată.

Până în 1960 toți chirurgii operau în halate sterile albe, dar în lumina lămpii operatorii albul poate să orbească prim operatorul . Dacă un chirurg stă ore în șir cu privirea asupra unei plăgi operatorii de culoare roșie va observa, atunci când va ridica privirea din plagă, pete verzi de forma plăgii pe halatele albe ale colegilor lui . Acest fenomen poate produce greață și vărsături (ceea ce, intraoperator nu este ceva de care să ai nevoie, e lesne de anticipat de ce…).

Probabil că nu va mai trece mult timp până când imaginea medicului în halat alb va deveni un reper pur istoric – chiar și în România, spitalele au început să se coloreze.

Dacă acest lucru este avantajos sau nu, dacă există diferențe între secții în privința acestor opțiuni, rămâne de văzut.

Deja există un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru… eHalate.ro

Articol scris pentru proba 16 a cpstiției SuperBlog 2018.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: