Poveste cu tâlc

Cri-cri-cri, cri-cri-cri
Viața e frumoasă, știi!?!
Toată ziua greierele scârțâia din vioară, ascuns sub o frunză de brusture, departe de razele soarelui. Când alții munceau din greu pe arșița verii să adune cele necesare d-ale gurii, el cânta. Nici noaptea nu se potolea, când căldura se mai îmbuna, greierele mai guraliv era.
Cri-cri-cri, cri-cri-cri
Ce frumos e totul, știi!
La câteva străzi distanță, furnicuța, obosită moartă, adormi de-ndată. Timp de-o săptămână greierele tot cânta, iar furnica socotea. Fiindcă nu-l mai suporta când ea toată ziulica muncea, își puse în gând să se mute din acel sătuc. Își făcu ea traista, și-o puse pe băț, lăsându-l în urmă pe greiele șugubăț.
Stăbătu biata furnică, România toată, până când ea a găsit ceea ce și-a dorit. Într-un cartier, că acela mult visat, furnicuța noastră își făcu proiect de casă. Nu avea teren prea mare, cât încap zece picioare, dar și-ar fi ridicat o casă, cu tot cu mansardă. Și-a vorbit ea cu vecina, o albină dolofană, și i-a spus ea:
– Dragă, degeaba ai tu casă, dacă nu e și activă!
Și degeaba s-a supărat și trei zile n-a mâncat, că de înțeles nimic n-a înțeles. Și se frământa și de zor ofta. Dis-de-dimineață, îmbufnată, străbătu ea strada toată. Cum stătea pe trotuar, privind în gol, o muscă o bâzâi.
– Ce-ai pățit cumătră? Te-a molipsit greierele cu lenea lui?
– Eu…, nu-nțeleg nimic. Că ba trebuie să fie o casă activă, ba că trebuie să iau certificat energelic, ba…
– Energetic, băi furnico! Fii atentă icișa, că-ți explic de-ndată!
Casa ta trebuie să combine eficiența energetică cu un confort foarte ridicat, un climat interior excelent și care trebuie să fie foarte respectuoasă cu mediul înconjurător că doar din el îți câștigi traiul.
– Cum se construiește o casă din asta activă?
– Din ce mi-am băgat eu trompa prin casele oamenilor din cartierul ista, la fel ca una normală.
– Mai faci și mișto de mine! furnica începu să plângă-n hohote.
– Hai că asta-i bună! Adună suratele c-o facem nZEB.
Zilele au trecut încet-încet Greiele cânta, furnica casă-și făcea.
certificate-energetice-ieftine

Vara a trecut. Primii stropi de ploaie și-au semnat prezența. Frunzele-și pierdeau verdeața, dar ce mai conta, furnica-n casă nouă stătea. Scârțâitul odinioară vesel al viorii lui se auzea din ce în ce mai slab și din ce în ce mai rar. Și tot întreba-n stânga și-n dreapta, unde cuib furnica-și făcu. După ce o scotocit România toată, la furnic-o nimerit,  la o casă cu dichis. Ochii lui se uitau lung la căsuța furnicii, desprinsă din povești cu tâlc. Furnica stătea în casă, tolănită la căldură și cu burta plină.
Furnica-i deschise, plină de uimire și, după ce-l luă la rost, îl primi în casă.
Cri-cri-cri, cri-cri-cri,
Toată vara-i stat degeaba!

Greierele păși timid, și cu picioarele goale, căută dogoarea sobei. Și tot cercetă și se tot miră, sobă nu gasi, dar căldura era mare.
– Tulai Doamne, dar ce pact făcuși, cumătră! Unde ai ascuns toate șele vechi?! Unde e ea soba, unde îs obloanele și cum udași grădina de-i camara plină? Și ce mai drăcie, puseși oglinzile pe acoperiș, doar nu te-oi urca dis-de dimineață, să te uiți la față?! Eu ot înrebai unde ai tu acasă și toți mi-au spus că-i cea mai tare din cartier și cea mai activă.
– Toate vechi s-au dus, de la oameni am învățat și casa ista-am ridicat. Locuința mea dispune de: pompe de căldură aer – apă ce asigură costuri 0 pentru o temperatură de 24 de grade indifferent de anotimp; sisteme de ventilație și reglare a umidității automate; sistem de recuperare a căldurii, asistat IT, și de recirculare a aerului ce schimbă aerul din interior cu aer proaspat în fiecare oră; panouri fotovoltaice care generează energia necesară pentru menținerea acestor sisteme și a tuturor echipamentelor ce consumă energie electrică; sisteme de fațade ventilate pentru asigurarea celei mai eficiente termoizolări a unei locuințe, precum și izolarea fonică a casei. Asa că la vară poți să cânți cât te țin corzile, ca n-am să te-aud.
– Wow! Ai cele mai performate sisteme și tehnologii, deci comfort maxim. Chiar și așa sunt străin de termenul ăsta de casă activă. Greierele își freca bărbia.
– Simplu! Casa activă produce mai multă energie decât consumă, iar aceasta provine din surse regenerabile și din tehnologia pompelor de căldură aer – apă cu recuperare de căldură, care reduce semnificativ consumul de energie pentru aasigurarea confortului necesar (24 de grade cu costuri 0, în orice anotimp). Nici eu nu am crezut că există așa ceva. Am luat exemplu de la oamenii din cartierul ăsta. Toți au asemenea case. Niște persoane care pun preț pe protejarea mediului înconjurător. Impactul pe care îl au aceste case asupra mediului este principala caracteristică. Acestea sunt și independente energetic. Ce mai pui că în cartierul ista gunoiul menajer se depozitează într-o camera frigorifică, un spațiu special amenajat pentru menținerea sub control a deșeurilor, până la ridicarea acestora de către firmele specializate.

Greierele mai făcu un tur al casei și se intristă.
– Auzi tu, furnico, la vară dacă mai cânt să vii să rupi corzile chitarei. Mă apuc strașnic de muncă și-mi voi construi și eu o casă activă.
– Când am făcut-o eu nu știam cu cine, dar chiar aș vrea să-mi mai fac o casă. Cei care contribuie la îndeplinrea viselor, transformă ideile clienților lor în realitate. Urmăresc să dezvolte parteneriate pe termen lung susținute, bazate pe încredere și de dorința de a susține realizarea obiectivelor noastre. AIA Proiect, un partener de încredere!

sigla-AIA-2016-768x392 – Și acuș dacă-ți spusei despre ce vorba, ia tu un loc și uită-te la asta, să te dumirești!

Articol scris pentru proba 5 Superblog2019.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: